Review ESM – Ebook Spiritual Marketing

review ebook spiritual marketing esm

Penghujung tahun 2014, sementara tunggu tamat pengajian, saya tak tahu nak buat apa.

Perasaan ketika itu memang tah apa- apa.

Tak tahu nak cari kerja ke, atau teruskan bisnes je.

Bisnes pun takdelah bagus sangat masa tu. Maklumlah, baru nak belajar-belajar.

1 hari tu, saya dapat tahu pasal Ebook Spiritual Marketing ni.

Bila disebut spiritual marketing ni, yang terbayang difikiran ni ialah cara marketing yang teknik mirroring and so on.

Bila dah baca ebook ni, rupanya bukan seperti yang dibayangkan.

Memang jauh pangganng dari api.

Ish… kenapa ebook ni macam ni? Lain macam betul. Lain dari ebook-ebook lain yang dah saya baca.

Dah baca, susah nak stop.

Tengah baca, banjir pula dengan air mata.

Uish…rasa bersyukur ditemukan dengan ESM ni. Right on time kata orang kampung saya. Hehe 🙂

Ebook ni memang saya print. Almaklum, gen Y. Saya prefer baca dalam bentuk buku. Old school, tapi tu lah yang best.

Boleh pegang, boleh belek, boleh tanda, boleh conteng. Senang untuk rujukan in future.

Masa baca, saya mula melihat perniagaan dari 1 dimensi yang berbeza.

Mula tahu apa yang penting untuk diberikan perhatian.

Mula sedar betapa berterabur nye apa yang saya buat selama ini.

Memang saya ambil masa yang lama untuk khatamkan ebook ini.

Baca sikit-sikit. Fahamkan. Digest. Dan buat.

Benda pertama yang saya ubah ialah mindset dan niat.

Kedua, saya tulis saya positif, saya boleh.

Tulis dengan pelbagai perasaan ketika menulis. Sehingga saya jumpa cara paling best untuk tulis ni.

Memang mujarab. Kesan yang saya rasa tanpa disedari, setiap kali rasa malas nak buat kerja, rasa macam hmmm… tak nak buat lah. Baring, bermalas-malasan.

Tiba- tiba beberapa saat kemudian, saya bangun dari baring. Duduk, dalam hati berkata “Aku boleh, aku boleh”‘.

Bangun balik, dan teruskan buat kerja.

Ya, saya mesti teruskan untuk dapat apa yang saya nak.

Melalui pembacaan ESM juga, saya mula berfikir tentang apa sebenarnya yang saya mahukan dalam hidup ni.

Banyak sangat perubahan yang berlaku dalam diri ini.

Bukan setakat dalam diri, tapi perubahan dalam perniagaan juga.

Bisnes pun dah mula tersusun, walaupun belum tersusun sepenuhnya.

Mestilah ambil masa untuk susun satu per satu.

Sememangnya sebelum kita nak hijack bisnes, kena hijack diri sendiri terlebih dahulu.

Bagi saya, saya bagi masa untuk diri ini berubah.

Tak mengharapkan perubahan yang drastik, kerana yang drastik itu susah nak konsisten.

Lebih baik berubah sikit-sikit.

Bagi peluang kat diri sendiri.

Bagi masa kat diri sendiri.

Walaupun dah habis baca ebook ni, from time to time, saya masih lagi selak-selak ebook ni, cari idea. Cari spark.

Setakat ini saya kongsikan. Banyak sangat sebenarnya saya dapat lepas baca ESM ni.

Tqvm Inche Hujan sebab tulis ebook yang sangat bermanfaat ni.

KLIK SINI jika anda tak berapa suka dengan hidup anda sekarang ni, nak ubah hidup anda jadi lagi best dari sekarang.